Velázquez: la cúspide del Barroco


Las hilanderas

INFORMACIÓ DEL CURS

Professor: Sebastià Sánchez Sauleda

Del 4 al 25 de febrer de 2019

Dilluns de 18.30 a 20h

 

 

DESCRIPCIÓ DEL CURS

Aquest curs planteja en quatre sessions, una aproximació a la biografia i l’obra del pintor sevillà Diego Rodríguez da Silva Velázquez prestant atenció a les seves grans obres (Vieja friendo huevos, La Fragua de Vulcano, La Venus del Espejo, Las Meninas, Las Hilanderas), i la influència que exercí en artistes posteriors.

 

 

 

PROGRAMACIÓ DEL CURS

 

Primera Sessió:

Dels inicis a la Cort de Madrid (1599-1620)
En aquesta primera sessió abordarem la seva formació i els seus inicis com a pintor a Sevilla, fins que va marxar a la Cort de Madrid per assolir fama i fortuna. Entre les obres destacades d’aquest període analitzarem Vieja friendo huevos (1618), La adoración de los Reyes Magos (1619) o El Aguador de Sevilla (1620), entre d’altres

 

Segona Sessió:

El pintor de Cort i el primer viatge a Itàlia (1621-1648)
La segona sessió en portarà a estudiar diversos treballs que Velázquez realitzà a Madrid, entre els que s’hi troben la seva intervenció al Salón de Reinos, així com la influència que exercí en ell el primer viatge a Itàlia. Entre les obres més destacades d’aquest període estudiarem Los borrachos (c.1629), La fragua de Vulcano (1630), La rendición de Breda (1635) o els diversos retrats de bufons de la Cort.

 

Tercera Sessió:

Del segon viatge a Itàlia a la seva mort: les grans obres de Velázquez (1648-1660)
Generalment quan parlem de Velázquez pensem en obres com La Venus del Espejo (c.1647-1651), Las Meninas (1656) o Las Hilanderas (c.1657), totes elles fetes durant el període de maduresa del pintor sevillà. A més d’aquestes grans obres de la història de l’art, analitzarem el seu segon pas per Itàlia i dos quadres que mereixen especial atenció: el Retrato de Juan de Pareja (1649-1650) i el Retrato de Inocencio X (1649-1651).

 

Quarta Sessió:

Velázquez després de Velázquez: la seva influència en l’art al llarg de la història
Juntament amb El Greco, Goya i Picasso, Velázquez és un dels grans artistes de la història de l’art a Espanya. La seva influència va ser molt gran, arribant a convertir-se en un dels referents pels pintors dels segles XIX i XX. En aquesta sessió veurem com influí en noms com Édouard Manet, Pierre-Auguste Renoir, Ramon Casas, John Singer Sargent, Pablo Picasso, Francis Picabia o Francis Bacon, entre d’altres.

 

 

ALTRES CURSOS